Must have boeken

Wij hebben de allermooiste boeken geslecteerd die onmisbaar zijn voor Italiëliefhebbers. Van Italiaanse liefdesverhalen tot spannende thrillers. Veel leesplezier!


Romans
• Een huis in Toscane
• Schitterende ruïnes
• Meer Italiaanse toestanden
• Huizenjacht in Toscane
• Villa Toscane

 
 

Een huis in Toscane


Als de Amerikaanse Frances Mayes een verlaten villa koopt op het onvergetelijk mooie platteland van Toscane, treft ze verbleekte fresco's aan onder het stucwerk in haar eetkamer, een wijngaard die is overgroeid met een wirwar van braamstruiken, en een verdwaalde schorpioen onder haar kussen. En vanuit haar traditionele keuken en haar simpele moestuin bereidt zij tientallen heerlijke recepten voor alle seizoenen, die allemaal in dit boek staan opgetekend.

Op de altijd levendige plaatselijke markten en in de stadjes in de naburige heuvels, gaat Mayes op zoek naar de nuances van het Italiaanse landschap, de geschiedenis en de keuken. Elk avontuur brengt nieuwe verrassingen met zich mee - de perfecte pannetone, een onvergetelijke wijn, of beschilderde Etruskische graven. Mayes doet kortom in Een huis in Toscane wat Peter Mayle deed voor de Provence - ze schrijft met geestdrift en passie over de genoegen van een ander land.

In maart 2016 won Jeanette dit boek met onze FB-actie. Ze schreef:
"Wat een verrassing, ik heb het boek 'Een huis in Toscane' van de schrijfster Frances Mayes gewonnen. En ik heb het ook al in huis en het is erg mooi geschreven. Het roept een groot verlangen naar Italië op, Toscane waar ik nooit eerder geweest ben. Er komt een dag dat ik daar geen weerstand meer aan kan bieden en dan vertrek ik....Heel erg bedankt!"

Auteur: Frances Mayes l Roman l ISBN: 9789462370784
Bestel dit boek voordelig online via Boekenwereld.  
Photo
 

Schitterende ruïnes


Het is 1962. Op de rotsen van het ingeslapen vissersplaatsje Porto Vergogna staat Pasquale, een jonge Italiaan en eigenaar van het enige hotel. In dagdromen verzonken kijkt hij uit over het glinsterende water. Aan de horizon verschijnt een boot met op het dek een prachtige, in wit geklede dame. Ze is een Amerikaanse actrice en doodziek, zo ontdekt hij als ze haar intrek neemt in zijn hotel.

Hollywood, vijftig jaar later. Een oudere, Italiaanse heer betreedt het kantoor van filmproducent Michael Deane op zoek naar de vrouw die hij nooit heeft kunnen vergeten.

Schitterende ruïnes vertelt het meeslepende verhaal van een onmogelijke, maar onverwoestbare liefde. Op onnavolgbare wijze verbindt Jess Walter het landelijke Cinque Terre van 1962 met het genadeloze Hollywood-bestaan vandaag de dag. Schitterende ruïnes handelt over tijd, over het moment dat voorbijgaat zonder dat we er erg in hebben en over het verleden dat we soms als een ruïne achterlaten. Jess Walter toont hoe ons leven zich ontrolt: gecompliceerd en wreed én dichterlijk en betoverend tegelijk.

Wij lazen het boek. Het verhaal begint in Cinque Terre (eigenlijk een dorpje net ernaast: Porto Vergogna). Het speelt zich verder af in Amerika en eindigt weer in Cinque Terre.  Het heeft een mooi en verrassend eind.

Auteur: Jess Walter, Meike van Beek l Roman - liefdesverhaal l ISBN9789460682322
Bestel dit boek online via Boekenwereld.  
Photo
 

Meer Italiaanse toestanden

Stef Smulders emigreerde in 2008 met man en hond naar Italië om daar B&B Villa I Due Padroni te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. In 2014 deed hij verslag van zijn belevenissen in het boek Italiaanse Toestanden - Leven en overleven in Italië.

Nu is er het vervolg: nog eens een veertigtal humoristische belevenissen over het eten van pizza, het verlengen van een paspoort, het proeven van wijn, een misdadige dierenarts en nog veel meer. Met uitstapjes naar Le Marche en Sardinië, waar ook bijzondere Italianen te ontmoeten zijn.


Stef Smulders schrijft ontzettend leuk. Niet alleen een leuk boek voor op vakantie, maar ook thuis om in Italiaanse sferen te komen. 

Auteur: Stef Smulders l Humoristische belevenissen l ISBN: 9789461851369
Bestel dit boek voordelig online via: Boekenwereld.

Photo
 

Huizenjacht in Toscane


Huizenjacht in Toscane is een vlotgeschreven boek dat, met onderkoelde humor, de ervaringen van de schrijver in Italië weergeeft. De zoektocht naar een huis is de rode draad in het verhaal dat als een roman geschreven is. Toch is alles waarheidsgetrouw opgetekend waarmee blijkt dat de werkelijkheid vrijwel altijd boeiender is dan fictie.

Ronald Lever, die directeur was van verschillende IT bedrijven, maakte al heel jong kennis met Italië. Eerst met z'n ouders en vrienden, op vakantie. Later, na zijn studie en in zijn werk. Een advertentie voor een huis in Toscane, in De Telegraaf, was de aftrap voor de huizenjacht en uiteindelijk voor dit boek. Schrijven heeft hij altijd al gedaan, meestal in vakbladen, dit is zijn eerste grande opera, grote werk.

Zoals hijzelf zullen veel Italofielen de schrijvers Frances Mayes, Peter Moore, Annie Howes en vele anderen op hun boekenplank hebben staan. Voor die liefhebbers is Huizenjacht in Toscane een boek dat nog veel toevoegt aan het reeds veelbeschreven Dolce Vita van de Italianen en de Toscanen in het bijzonder.

Tijdens de zoektocht naar zijn huis zijn de vele voetangels en klemmen die potentiële kopers belagen, ook hem niet bespaard gebleven.

In dit boek kijkt Ronald Lever ook regelmatig terug op het Italië van vijfendertig jaar geleden waar hij na zijn studie enkele jaren verbleef. Het dorpsleven, compleet met intriges, wordt boeiend beschreven.

Kortom een must voor Italofielen en zij die overwegen om een huis in La Bella Italia aan te schaffen.


Auteur: R. Lever l Roman l ISBN 9789077698211
Bestel dit boek voordelig online via Boekenwereld.  
Photo

Villa Toscane

Voor Heleen en Carlo gaat een langgekoesterde wens in vervulling met hun Italiaanse agriturismo. Het Toscaanse leven lacht hen toe tot een verschrikkelijke gebeurtenis alles op zijn kop zet...

Als Carlo Marino zijn baan bij een bank verliest, besluiten hij en zijn vrouw Heleen te gaan voor de droom die ze al jaren koesteren: ze verhuizen met hun twee kinderen naar Toscane, waar ze in een oude hoeve een agriturismo beginnen. Na een grondige verbouwing en de nodige investeringen komen er al snel veel gasten en Carlo en Heleen genieten van hun nieuwe leven als gastheer en gastvrouw en van het fantastische Italiaanse leven. Net als de kinderen Florian en Sophia zijn ze helemaal ingeburgerd in de kleine gemeenschap. Maar wanneer er onverwacht vreemde dingen gebeuren op de agriturismo valt hun droomwereld in scherven. Een gruwelijke gebeurtenis brengt een verzwegen verleden naar boven en dwingt hun om hun complete toekomst op het spel te zetten...

Dit maal geen romantisch boek over Toscane, maar een thriller. Spannend.

Auteur: Linda van Rijn, Karin Dienaar l Literaire thriller l ISBN: 9789460682384 
Bestel online via deze link bij Boekenwereld.  
Photo