Mooie stranden

Als je zo dicht bij de kust verblijft, mag je het strand natuurlijk niet missen. Er is voor ieder wat wils. Dit zijn volgens ons de mooiste stranden (op alfabetische volgorde):

• Baratti - prachtige baai & kindvriendelijk
• Cecina Mare - bos, boulevard & waterpark
• Follonica - mooi & kindvriendelijk
• Vada - tropisch wit strand

 

BarattiDe golf van Baratti heeft een prachtig strand met helder water. Het is misschien wel de mooiste baai van Toscane. Je ziet niet alleen zeilboten en kite-surfers, maar ook rotswanden aan de rechterkant en het kasteel van Populonia op een heuvel aan de linkerkant.
 

Kindvriendelijk

Het is ideaal voor kinderen, want de zee wordt niet snel diep en het zand is ideaal om zandkastelen mee te bouwen.


 

Pijnbomen

Wil je even in de schaduw liggen? Dat kan, er staan prachtige pijnbomen langs het strand waar je gerust je handdoek onder kunt leggen. Dan zit je heerlijk tussen de Italiaanse families. Neem je picknickmand mee en geniet van een uitgebreide ‘pranzo’ (lunch). Daarna wordt er natuurlijk even een dutje gedaan. La vita e bella!


 

Haventje

Als je het strand zuidwaarts afloopt, kom je uit bij een kleine haven (Porto di Baratti). Hier zijn enkele restaurants en de duikschool ‘Baratti diving’.


 

Restaurants

Er zijn een paar restaurants/bars op en langs het strand. Handig voor als je je picknickmand bent vergeten.
 

Archeologisch park

In de omgeving van Baratti zijn veel opgravingen gedaan uit de Etruskische tijd. Het park ‘Il Parco Archeologico di Baratti e Populonia’ bestaat uit 2 gedeelten. In het hogere gedeelte kun je de antieke resten van de Acropolis (tempels) bezichtigen. In het lagere gedeelte de goed bewaarde Necropolis (graftombes). Ben je benieuwd? Voor meer info klik hier.


 

Route

Je rijdt in een half uurtje van Cecina naar ‘Golfo di Baratti’. 

Parkeren

Je kunt vlakbij het strand betaald parkeren.

Let op! In het hoogseizoen is vaak druk. Vertrek dus niet te laat. Tegen de middag is er geen parkeerplekje meer vrij. In de rest van het jaar is er voldoende parkeerplek.
 

In de buurt

Als je vanuit Baratti 10 minuutjes zuidwaarts rijdt, kom je bij het leuke dorpje Populonia. Dit plaatsje ligt in een Etruskisch fort boven op een berg en is de moeite waard om te bezoeken. Het heeft ’n paar straten, ’n paar winkeltjes en een toren die je kunt beklimmen. Voor deze laatste betaal je wel entree, maar het biedt prachtig uitzicht over de golf van Baratti, de zee (je kunt het eiland Elba zien liggen) en de Toscaanse heuvels.


NAAR BOVEN
 

Cecina MareCecina bestaat eigenlijk uit twee delen: Cecina Mare (Mare=zee) en Cecina centrum. Bij 'Dorpjes' lees je meer over het centrum van Cecina.
 

Veel Italianen

Er komen veel Italianen in Cecina Mare want ze zijn gek op de zee. Je ziet ze hele dagen op het strand liggen. Elk jaar komen ze terug bij dezelfde strandtent en huren ze als het kan ook nog een ligbedje op hetzelfde stukje waar ze vorig jaar een ligbedje huurden. Dezelfde buren om hun heen, hetzelfde rustige vakantieleven.
 
Liggen op het bedje doen ze graag. Net als dat ze graag een paar meter naar de zee lopen en in de branding staan te kletsen met veel handgebaren natuurlijk. Of een paar honderd meter langs de zee lopen met hun geliefde en dan weer terug. In een rustig tempo natuurlijk. Prachtig om naar te kijken.


 

Strand met boulevard

Cecina Mare heeft een breed zandstrand. Net voor het water liggen kiezels, dus strandschoentjes zijn handig om mee te nemen. De zee wordt hier wel snel diep, dus als je (kleine) kinderen hebt, moet je ze goed in de gaten houden.
Op de meeste plekken langs het strand vind je ligbedjes waarvoor je moet betalen, omdat het strand meestal bij de strandtent hoort die erachter zit.
Langs het strand loopt een boulevard met veel restaurantjes en winkeltjes. Het voelt hier niet zo Toscaans als wanneer je één van de kleine plaatsjes in het binnenland bezoekt, maar het is wel leuk om hier rond te lopen.


 

Parkeren

Je kunt je auto gratis parkeren aan de Viale della Repubblica.
 

Zondagochtend markt

In het zomerseizoen vind je elke zondag een kleine markt vlakbij het strand aan de Viale della Repubblica. Ze verkopen diverse spullen zoals (bad)kleding, schoenen, tasjes etc. Er komen ook veel Italianen die ’n bezoekje aan de markt graag combineren met een wandeling over de boulevard. Natuurlijk met een heerlijke gelato (ijsje) in de hand. Want in Cecina Mare vind je een aantal goede ijszaken. Ook glutenvrije.
 

Acqua Village Waterpark

Een bezoek aan het Acqua Village Waterpark in Cecina Mare is zeker de moeite waard. Dit waterpark heeft ontzettend veel gave glijbanen. Niet alleen voor oudere kinderen en volwassen. Want het heeft maar liefst twee zwembaden vol waterspeeltoestellen voor kleine kinderen. Wij raden een dagkaart aan, want er is veel te beleven. Je kunt gratis parkeren bij het Acqua Village in Via Tevere 25, Cecina Mare.


 

Strand met bos

Houd je van een natuurlijker strand? Dan is het strand ten zuiden van Cecina Mare wat voor jou. Je kunt je navigatiesysteem instellen op Via della Pineta. Wanneer je daar je auto hebt geparkeerd, loop je in een paar minuten door het bos naar het strand. Hier vind je geen ligbedjes die je kunt huren en geen strandtent, dus kun je gratis zonnen.
Het is geen breed strand, maar wel echt schitterend met de zee aan de ene en het pijnboombos aan de andere kant. Tijdens de pranzo (lunch) zie je veel Italianen met hun picknickmand het bos in lopen en hier hun dekentjes neerleggen. Lekker lunchen in de schaduw en dan natuurlijk ook even een tukkie doen. La dolce vita!
Ook kun je in dit bos prachtig fietsen! Heerlijk schaduwrijk.
 

Parkeren

Bij de Via della Pineta zijn parkeerplaatsen voor je auto. Let op! Zet hem niet langs de weg waar het niet mag. Ook al zie je dat Italianen wel doen. Wij hebben gezien dat zij € 280,- boete kregen in het voorjaar. Ja, je leest het goed: twee honderd tachtig euro. En ze kregen nog 30% korting ook. Haha! Dat kan alleen in Italië. Het schijnt dat de gemeente van Cecina geld nodig heeft en zo ontvangen ze dat blijkbaar.


 

Restaurants

Benieuwd naar onze tips voor Cecina Mare? Klik hier.
Let op: omdat Cecina Mare zo toeristisch is, vragen restaurants niet alleen ‘coperto’ maar soms ook nog ‘servizio’. We zullen beide nu even toelichten.
 
‘Coperto’ in restaurants
Bij restaurants in Cecina Mare kun je over het algemeen heerlijke visgerechten eten. Let bij restaurants goed op wat je moet betalen. Coperto is meestal € 2,- per persoon. Volgens de Italiaanse wet mogen ze dit niet vragen, maar het gebeurt in bijna elk restaurant in Toscane. Maak je er dus niet druk om, het is ‘normaal’ hier. Coperto betaal je onder andere omdat de tafel gedekt is en je brood erbij krijgt.


 
‘Servizio’ in restaurants
Sommige restaurants in Cecina Mare vragen naast coperto ook ‘sevizio 10%’. Dit zijn over het algemeen de restaurants met het mooiste uitzicht. De prijzen liggen hier vaak al iets hoger. Een risotto kost dan bijvoorbeeld al € 14,- in plaats van € 10,- bij een ander. En ze vragen ook nog extra voor de servizio. Als je dit niet wilt betalen, geef het van tevoren door aan jullie ober. Hij zal waarschijnlijk zeggen dat dat moet van zijn baas en dat hij er geen invloed op heeft. Wanneer je zegt dat je anders weggaat, hoef je vaak ineens geen servizio meer te betalen. Dit werkt vooral in het voor- en naseizoen, omdat ze dan liever wel klanten hebben. In het hoogseizoen is het lastiger, dan zit alles toch wel vol.
Onze ervaring is dat deze duurdere restaurants vaak wel erg goed zijn en je alsnog graag een extra fooi achterlaat. Wat dan een vreemde, maar dankbare blik geeft op het gezicht van de ober.
 

NAAR BOVEN
 

FollonicaFollonica is een stadje (±20.000 inwoners) dat in een baai ligt vlakbij Elba. Het stadje zelf heeft twee gezichten. Aan de ene kant heb je industrie, aan de andere kant lange stranden. En die stranden zijn een aanrader!
 

Stranden

Follonica heeft heerlijke zandstranden. Geen wit zand maar wel prachtig water, leuke barretjes, fijne ligbedjes en parasols om je te beschermen tegen de felle zon.
Kies tussen het strand langs de boulevard, met winkeltjes en zo. Of het strand langs het pijnboombos. Op beide liggen restaurants en bars.
 

Kindvriendelijk

De stranden zijn ideaal om met kinderen naartoe te gaan, omdat het water langzaam diep wordt.


 

Veel Italianen

Op de stranden is het gezellig druk met Italiaanse families. Die huren elk jaar een ligbed op hetzelfde huren. Dat is een vast ritueel. Ze kunnen uren staan kletsen, druk gebarend met hun handen natuurlijk. Of actief bezig zijn door bijvoorbeeld te volleyballen in het water. En dan is het handig dat er volleybalnetten staan, zoals hier het geval is.
Wanneer je iets verder loopt heb je ook een gratis strand, zonder ligbedjes.
 

Route

Vanuit Cecina rijdt je in een half uur naar Follonica. Op deze snelweg hoef je geen tol te betalen.


 

Parkeren

Wil je langs de boulevard naar het strand? Navigeer dan naar Piazza Nicola Guerrazzi (betaald parkeren).
Ga je liever naar het strand langs het pijnboombos? Navigeer dan naar Via Spiaggia di Levante (gratis parkeren).
 

In de buurt

Wil je ook een dorpje bezoeken? In de buurt van Follonica liggen leuke plaatsjes zoals Massa Marittima, Populonia en Suvereto.
 

NAAR BOVEN
 

VadaVada: een prachtig wit strand en helderblauwe zee. 
 

Tropisch gevoel


In Toscane vind je mooie stranden. Maar houd je van een wit strand en een helder blauwe zee die een tropisch gevoel geeft? Dan is het strand van Vada iets voor jou.
En wil je leren (kite)surfen? Dat kan, er ligt namelijk een surfschool aan dit strand.
 

Tropisch wit of vervuild?

Het strand van Vada is ideaal voor kinderen want de zee wordt niet snel diep. Maar er gaan ook verhalen dat het strand vervuild zou zijn. De Italianen die wij kennen zwemmen hier anno 2017 nog gewoon, maar een gast van ons attendeerde ons op een journalist die het strand bezocht. Wij delen dit graag met jullie, zodat je zelf een keuze kunt maken. Lees hier meer.
 

Niet mooi?

Ben je er al eens geweest, maar vond je het niet prachtig? Dat snappen we helemaal. Wij zaten zelf de eerste keer ook verkeerd. Er staan namelijk veel bordjes langs de weg. De ene keer in het Italiaans (Spiaggia bianca), dan in het Engels (White beach) en dan in het Duits (Weiße Strand).
Wanneer je deze volgt vind je een grote betaalde parkeerplaats. Maar dan moet je nog 8 minuten lopen in de bloedhete zon en kom je uit bij een stuk strand waar een enorm lange pijp het water in loopt. Hoezo tropisch gevoel? Maar wees niet ongerust. Wij weten een mooie plek voor jou!


 

Restaurants

Wil je onze tips weten? Klik hier.
 

Parkeren

Men noemt het "het witte strand van Vada". Maar eigenlijk ligt dit het mooie strand net iets noordelijker in Rosignano Solvay. Wanneer je naar Via Gigli in Rosignano Solvay rijdt, vind je een kleine parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren voor slechts een paar euro per dag. Je loopt in circa 50 meter naar het strand via een kanaal.
Aan de ene kant van het kanaal ligt een prachtig wit strand waar je je handdoek neer kunt leggen zonder te betalen.
Aan de andere kant van het kanaal vind je strandtentjes en kun je bedjes huren met parasols. Lekker de hele dag relaxen en genieten.
NAAR BOVEN