Bekende steden

Toscane is niet alleen bekend om haar glooiende heuvels, lekkere wijnen en mooie stranden. Maar natuurlijk ook om haar (culturele) steden. Feitjes hierover vind je al genoeg op internet. Over de volgende steden (op alfabetische volgorde) geven wij graag leuke en nuttige tips:

• Livorno – haven, aquarium & winkelcentra
• Lucca – stadsmuren, pleinen & kerken
• Pisa – scheve toren & nog veel meer
• Portoferraio - bezoek het prachtige eiland Elba
• San Gimignano – torens & leuke winkeltjes
• Siena – gezellig plein & mooie dom
• Volterra – middeleeuws & albast winkeltjes

Florence

Binnenkort komt er info over Florence. Voor een goede parkeertip, lees hier meer.

Net buiten Toscane

Niet alleen in Toscane liggen mooie steden, net erbuiten vind je bijvoorbeeld:

• Assisi – bedevaartsoord 45 min van Toscane

Mileuzone & boetes

In een aantal Italiaanse steden en op een aantal Italiaanse eilanden zijn milieuzones ingesteld. Dit is om de schitterende historische gebouwen en het leefmilieu te behoeden voor schadelijke uitlaatgassen. Dit wordt aangegeven met een bord met rode rand en wit van binnen. Rij hier niet zomaar in! Een boete volgt namelijk. Lees hier meer over de mileuzones in Italië.

Livorno


 


Livorno is een grote stad (±160.000 inwoners). Deze is tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende keren gebombardeerd. Hierbij is veel schade toegebracht, niet alleen aan strategische doelwitten, maar ook aan de haven, een olieraffinaderij en veel historische monumenten. Livorno heeft dus niet het meest mooie centrum, maar wel veel winkels.
 

Haven

De haven ligt op loopafstand van het centrum. Je vindt hier het standbeeld uit 1624 van de Quattro Mori (de vier Moren). Op de sokkel staat Ferdinand de Eerste der Medici. Mooi dat dit monument bewaard is gebleven, want dankzij de Medici kende de haven van Livorno veel hoogtepunten in de 16e eeuw.
De haven wordt gedomineerd door drie forten die herinneren aan de vestingwerken van vroegere tijden. En natuurlijk vind je hier veel boten en schepen. 

Regenachtige dag?

Livorno heeft misschien niet het meest mooie centrum om te winkelen, maar op een regenachtige dag heeft Livorno zeker het een en ander te bieden.
 
Winkelcentrum Parco Levante
Heb je zin om te winkelen? Ga dan naar ‘Parco Levante’. Dit overdekte winkelcentrum is eind 2015 geopend en dus gloednieuw. Er zijn diverse winkels voor kleding (H&M, OVS), schoenen (Scarpe & Scarpe), elektronica (Euronics) en boodschappen (Coop). Natuurlijk is er ook een food court met voor ieder wat wils. Op loopafstand van het winkelcentrum ligt ook een Decathlon, voor de sportievelingen onder ons. De winkels zijn elke dag geopend van 9-21u.
Het adres is: Via G. Gelati 10, 57121 Livorno (afrit Livorno Sud).
 Winkelcentrum Fonti del Corallo
Een stukje verder rijden dan Parco Levante ligt ‘Fonti del Corallo’. Dit overdekte winkelcentrum is een stuk groter dan Parco Levante. Het heeft dus ook meer winkels én een reusachtige IperCoop (supermarkt).
Het adres is: Via Gino Graziani 6, 57121 Livorno.
 Aquarium
Wil je Nemo en zijn vissenvriendjes zien? Bezoek dan het aquarium in Livorno. Op een regenachtige dag vinden kinderen het heerlijk om hier een of twee uur rond te lopen en de vissen zelfs boven hun hoofd rond te zien zwemmen. Het is niet zo modern als bijvoorbeeld Sealife, maar de entreekaarten zijn dan ook een stuk goedkoper.
Het adres is: Piazzale Mascagni 1, 57127 Livorno. Voor actuele prijzen & openingstijden klik hier. 

Museum

In het “Museo Provinciale di Storia Naturale” vindt je meer dan 7.000 m2 tentoonstelling over de natuurlijke historie van de Middellandse zee. Er is een onderwijslaboratorium ter wille van milieu-educatie en onderzoek. Het museum heeft een onderzoeksbibliotheek, ruimtes om te lezen en een grote ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.
Het adres is: Via Roma 234, 57128 Livorno. Voor actuele prijzen & openingstijden klik hier.
http://musmed.provincia.livorno.it


 

Route

Vanuit Cecina kun je op verschillende manieren naar Livorno rijden. De SS1 slingert binnendoor langs de kust, zodat je kunt genieten van mooi uitzicht. Je rijdt zo ook langs de twee winkelcentra.  De E80 (A12) is een snelweg en je betaalt tol. Beide duren zo’n drie kwartier. Regent het? Dan raden we de tolweg aan, omdat deze minder bochtig is. 

Parkeren

Een goede parkeergarage in het centrum is Parcheggio Moderno in Via dell'Angiolo 15. Van hieruit loop je in 10 minuutjes via het centrum naar de haven.
 

In de buurt

Livorno is goed te combineren met Pisa. Vanuit Livorno centrum ben je er in een half uur.

NAAR BOVEN
 

LuccaTerrasjes, stadsmuren, historie, kunst……….Lucca heeft het allemaal. Dat het een middelgrote stad is (±90.000 inwoners) merk je alleen op de drukke ringweg. Gelukkig niet binnen de historische stadsmuren. Daar kun je heerlijk rondstruinen en genieten van bella Italia.
 

Stadsmuren

Lucca is bekend om haar stadsmuren. Ze zijn zo’n 4 km lang en je kunt erover wandelen en fietsen. Wil je iets bijzonders doen met je gezin? Huur dan een gezinsfiets bij Cicli Bizzarri, Piazza Santa Maria 32. Als je door de toegangspoort aan de noordkant loopt (Porta Santa Maria), zie je deze direct liggen.


 

Torre Guinigi

Deze toren is bijzonder omdat er een boom op de top groeit. Echt waar! De boom is ooit gepland door de familie Guinigi als symbool voor de wedergeboorte van de familie. Nu is het leuk om te zien. Maar wel lastig om goed te fotograferen door de omliggende gebouwen.
 

Piazza dell’Anfiteatro

Vroeger stond op dit plein een amfitheater. Nu zijn er veel leuke winkels en terrasjes. De prijzen liggen hier wel wat hoger, maar je zit er fantastisch. Even genieten van een heerlijke vino of gelato in het zonnetje.


 

Kerken

Lucca heeft een aantal mooie kerken waaronder de Duomo di San Martino. Deze romaanse kathedraal is gebouwd in de 11e tot 13e eeuw. De voorkant heeft een standbeeld van San Martino (Sint-Maarten) op zijn paard. Naar deze heilige is het eiland Sint-Maarten vernoemd.
Ook de moeite waard om te bezoeken zijn de Basiliek van San Frediano en de kerk San Michele in Foro.


 

Beroemdheden

In Lucca zijn een aantal beroemdheden geboren. Wij noemen er twee: Giacomo Puccini (opera componist van o.a. Madama Butterfly) en Mario Cipollini (wielrenner).
 

Zomerfestival

Lucca staat ook bekend om haar zomerfestival. Deze wordt elk jaar gehouden op verschillende dagen in juli en augustus. In 2015 waren er o.a. optredens van Robbie Williams, Bob Dylan en Lenny Kravitz. Voor meer info klik hier.
 

Route

Vanuit Cecina ben je in ’n uurtje in Lucca via de snelwegen A12 (E80) en later de A11. Dit zijn tolwegen. 

Parkeren

In Lucca is voldoende parkeergelegenheid langs de ringweg rondom de stadsmuren.
 

In de buurt


Op ongeveer drie kwartier rijden van Lucca ligt Pisa. Beide zijn goed te combineren op één dag.

NAAR BOVEN
 

PisaIn Pisa moet je natuurlijk de scheve toren zien. Maar deze stad (±90.000 inwoners) heeft nog meer te bieden!
 

Toren van Pisa

Wie kent ‘m niet, de Toren van Pisa (Torre Pendente). En hoewel het heel toeristisch is, vinden we het nog steeds leuk om er naar toe te gaan. Elke keer verbazen we ons weer hoe scheef dat hij staat (zo’n 10%) en is het vermakelijk om te zien hoe toeristen gekke kunsten uithalen om ermee op de foto te staan. Wil je de toren beklimmen? Dan raden we aan om een ticket online te kopen. Dan weet je zeker dat je er snel in kunt. Voor online tickets klik hier.

Gratis boekje voor kids

Wil je kids vast kennis laten maken met de Toren van Pisa? Download dan gratis het boekje dat we voor ze geschreven hebben. Hier kunnen ze lekker in lezen, kleuren en leren ze een aantal Italiaanse woordjes. Buon divertimento!

Piazza dei Miracoli

Op dit plein staan de kathedraal, het baptisterium (doopkapel gewijd aan Johannes de Doper) en het Camposanto (ommuurde begraafplaats). Als je tijd hebt, is het zeker de moeite waard om ze te bezoeken. Je kunt tickets bestellen op dezelfde site als de Toren van Pisa.


 

Piazza dei Cavalieri

Dit 'Plein van de Ridders' (of 'Knight's Square' in onze Wandelroute) ligt op loopafstand van de Toren van Pisa. Op dit plein zie je een mooi paleis en het standbeeld van een hertog van Toscane.


 

Winkels

Zelfs als je geen zin hebt om te winkelen, zijn er twee winkelstraten de moeite waard om doorheen te lopen. Zelfs als je geen zin hebt om te shoppen. Beide zijn autovrij en hebben winkels in prachtige gebouwen. De ene is Borgo Stretto. Deze ligt ten noorden van de Arno rivier en komt uit op het gezellige plein Piazza del Pozzetto. Weinig toeristen kennen deze straat, maar wij raden hem zeker aan! De meer bekende straat is de Corso Italia, en ligt aan de zuidkant van de Arno rivier. Hier vindt je bekende ketens als de H&M, Zara etc.


 

Arno (rivier)

Mooi om langs te lopen, en handig om te parkeren. Deze rivier heeft zijn oorsprong in het gebergte bij Arezzo en stroomt ook door Florence. Je steekt hem over bij Ponte di Mezzo om van de ene naar de andere winkelstraat te gaan.


 

Terrasjes

Pisa is naast een toeristische, ook een universiteitsstad en heeft dus geen gebrek aan gezellige terrasjes. In de buurt van de Toren van Pisa betaal je natuurlijk de hoofdprijs, net als in de winkelstraat Borgo Stretto.
Een leuke route om te lopen is van de Borgo Stretto naar Piazza Dante Alighieri. Je loopt door smalle steegjes met gezellige winkeltjes, restaurantjes en betaalbare terrasjes. Salute!
 

Restaurants

Benieuwd naar onze restauranttips? Klik hier.
 

Beroemdheden

In Pisa zijn een aantal beroemdheden geboren, wij noemen Galileo Galilei en Michele Bartoli. De eerste is bekend vanwege het plaatselijke vliegveld dat zo heet (haha). Nee, hij is natuurlijk de sterrenkundige die concludeerde dat de zon in het midden staat van ons zonnestelsel, en niet de aarde. De tweede (Michele Bartoli) is een bekende wielrenner.
 

Wandelroute

We hebben een wandelroute gemaakt waarin de meeste van onze bezienswaardigheden zijn opgenomen. De route is bijna 5 km en duurt ongeveer 1 uur als je continu loopt, maar dat gaat je vast niet lukken met al die leuke plekjes.


 

Route

Tussen Cecina en Pisa kun je kiezen voor wel of geen tol betalen.
Tolroute: deze gaat via de E80 (A12) en duurt zo’n 3 kwartier.
Gratis route: dit kan landinwaarts via de SS206 of over de mooie kustroute via Livorno (SS1). Beide duren zo’n 1 uur. 

Parkeren

Gratis parkeren is (bijna) niet mogelijk, maar gelukkig is betaald parkeren niet zo duur. Voor €1,25 per uur parkeer je al langs de Arno rivier. Navigeer naar Lungarno Sidney Sonnino. Hier hebben wij nog altijd een plek gevonden. Steek de rivier over bij Ponte Solferino en volg de bordjes Torre Pendente (Toren van Pisa). Dat is maar 1,5 km lopen. Of volg onze wandelroute.

Openbaar vervoer

Naar Pisa kun je ook met de trein. Vanuit het station loop je direct het centrum van Pisa in. Lees hier meer over openbaar vervoer in Toscane.
 

In de buurt

Op een half uur rijden van Pisa liggen zowel Livorno als Lucca. Alle drie bezichtigen op één dag is misschien wat veel, maar twee is goed te doen.
 
NAAR BOVEN

Het eiland Elba

 


Vanaf Piombino is het circa 10 kilometer met de veerboot naar het schitterende eiland Elba (Isola d’Elba) met aankomsten in Cavo, Rio Marina of de hoofdstad Portoferraio.
 

Route over het eiland

Het eiland Elba is sinds de 5e eeuw voor Christus al bewoond. De Etrusken kwamen af op het ijzer dat hier te vinden was. Zij hebben de weg aangelegd die over het hele eiland loopt. Deze weg is nu geasfalteerd en goed begaanbaar. Wij raden aan om deze weg te volgen en te genieten van het natuurschoon dat Elba te bieden heeft.


 

Natuur

Op Elba vind je natuurparken en bergen. Het hoogste punt is de Monte Capanne (1019 meter). Je kunt hier met een kabelbaan naartoe, waarbij je geniet van het prachtige uitzicht.
De mooiste tijd om Elba te bezoeken is het voorjaar want dan staat alles in bloei. Maar ook de rest van het jaar kun je genieten op Elba. Omdat er veel waterbronnen op het eiland zijn, is het één van de groenste eilanden in de Mediterrane zee.


 

Strand

De kustlijn van Elba is zeer indrukwekkend en afwisselend. Het is dan ook niet gek dat je hier verschillende watersporten kunt beoefenen, zoals windsurfen, zeilen, duiken en snorkelen. De kust bestaat niet alleen uit rotsformaties, maar heeft naast schitterende zandstranden (zoals Marina di Campo, Lido, Lacona, Biodala en Procchio) ook prachtige kiezelstranden. Door de witte kiezelsteentjes kleurt het water prachtig blauw en zijn de rotsen van zuiver wit graniet. Capo Bianco is er één van.


 

Steden

Op Elba vind je een aantal grote steden, zoals Campo nell’Elba, Caoliveri en Marciana Marina. De hoofdstad van Elba is Portoferraio, wat ‘ijzerhaven’ betekent. IJzer was een belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. Tegenwoordig leeft men met name van wijnbouw en toerisme.


 

Napoleon Bonaparte

Elba is in de loop der eeuwen in handen van verschillende families en landen geweest. Zo werd Elba in 1802 een tijd Frans bezit. De Franse keizer Napoleon Bonaparte kwam op 4 mei 1814 als balling op Elba. Hij werd tot soeverein vorst van Elba benoemd en had een leger van 600 man onder zich. Hij reorganiseerde het eiland en dankzij hem verbeterde de economie hier.
Hij had er een luxe verblijf hier met zijn residentie Palazzina dei Mulini en zijn zomerresidentie in San Martino. Desondanks ervaarde Napoleon het als vernederend om op Elba in ballingschap te moeten leven. Hij ontsnapte na circa 10 maanden (26 februari 1815). Wil je meer weten over Napoleon? Dan kun je het museum in Portoferraio bezoeken (gesloten op dinsdag) of zijn zomerresidentie in San Martino (gesloten op maandag), vanwaar je uitzicht hebt op de stad.


 

Veerboot

Wanneer je met de veerboot naar Elba wilt, raden we je aan om vroeg te vertrekken, want er is veel te zien. De kustlijn is 147 kilometer. Je kunt dus het beste een scooter huren of je auto meenemen. Onze gasten die geen vervoer hadden geregeld vonden dit achteraf jammer, omdat ze “zo weinig hadden gezien”. 

Vanaf Piombino vertrekt de veerboot naar Elba. Voor actuele reistijden en prijzen kijk hier als je met een boot wilt die circa om het half uur gaat. Kijk hier voor een boot die circa om de drie uur gaat, maar meestal een stuk goedkoper is. 


Foto's: Wikipedia, Elbalink en Annemieke te S.

NAAR BOVEN
 

San GimignanoJe kunt Toscane niet verlaten zonder San Gimignano (spreek uit: San Djiminjano) te hebben bezocht. Een prachtig middeleeuws stadje (±8.000 inwoners) bekend om al haar torens. Je ziet ze al van veraf liggen, want ja, ook dit stadje ligt op een heuvel.
 

Torens

San Gimignano is bekend om haar torens. De torens zijn tussen de 12e en 14e eeuw door rijke families als prestigeobject gebouwd. Op haar hoogtepunt waren er maar liefst 72 torens! Nu zijn er nog 14 over, tel ze maar eens (leuk spelletje).
Het beste uitzicht heb je vanaf de Torra Grossa (54m hoog) die je kunt beklimmen vanaf het Piazza Duomo. Hiervoor moet je wel entree betalen. Maar ook als je rondom het centrum loopt heb je prachtig uitzicht over het Toscaanse heuvellandschap.


 

Gelato (ijs)

Voor het lekkerste ijs ter wereld ga je naar Gelateria di Piazza. Op het plein Piazza della Cisterna liggen twee ijswinkels die claimen wereldkampioen te zijn geweest. Maar degene die echt kampioen is heeft de jaartallen (2006-2009) erbij staan. Je moet even in de rij staan, maar dat is zeker de moeite waard.
 

Winkeltjes

San Gimignano heeft veel leuke winkeltjes. Er is veel meer keus dan in andere stadjes. Naast de gebruikelijke souvenirs verkopen ze nl. ook mooie leren tassen, Vespa gadgets, leuke teksten op tegeltjes en olijvenhouten plankjes. Met zo’n plankje kun je thuis kaas- & vleeswaren serveren op Italiaanse wijze.


 

Park

In het park kun je picknicken, even lekker genieten van de rust of luisteren naar een muzikant die zijn instrument bespeelt. Kan het leven nog beter?
 

Bekende wijn

San Gimignano staat ook bekend om haar heerlijke witte wijn genaamd Vernaccia. Probeer maar eens uit als je op een terrasje zit.


 

Restaurants

Voor onze restauranttip in San Gimignano, klik hier.
 

Route

De route van Cecina naar San Gimignano is fantastisch! Je rijdt door het Toscaanse landschap, zoals je dat van ansichtkaarten kent. 

Parkeren

Betaald
San Gimignano is binnen haar muren autovrij (op taxi’s na). Buiten de muren staan betaalde parkeerplaatsen goed aangegeven. Kom je vanuit het zuiden (via Volterra), pak dan P1 want die is veel goedkoper dan P2. Vanuit het noorden heb je keus uit P3 en P4, allebei even duur.
Gratis
Navigeer naar Via Dante Alighieri 12, 53037 San Gimignano (noordkant). Daar is een kleine parkeerplaats. Een paar honderd meter verderop naar boven mag je ook gratis parkeren in de grote bocht.
 

In de buurt

Op een kwartiertje rijden van San Gimignano ligt Volterra. Beide zijn goed te doen op één dag.
Op drie kwartier rijden ligt Siena. Voor deze grote stad kun je gerust een hele dag uittrekken. Wil je toch beide bezichtigen? Vertrek dan vroeg.

NAAR BOVEN
 

SienaSiena is een middelgrote stad (±50.000 inwoners) maar heeft een oud centrum waarin je heerlijk kunt ronddwalen. Trek hier gerust een dag voor uit, zeker als je wat wilt bezichtigen.
 

Palio (paardenrace)

Wie kent Siena niet van de Palio, de paardenrace die elk jaar plaatsvindt op 2 juli en 16 augustus. Er bestaat zelfs een Italiaans spreekwoord “Chi dice Siena, dice Palio” ofwel “Wie Siena zegt, zegt Palio”. Deze paardenrace komt ook voor in de openingsscène van de James Bond film Quantum of Solace. Wil je deze scène nog eens zien? Klik hier.

Kaartje kopen voor de Palio

Wil je de Palio meemaken? Op het plein is de entree gratis. Zorg dan dat je voor 15.30 uur op het plein bent. Eerst zie je alle wijken van Siena die worden gepresenteerd, vlaggenzwaaiers etc. En vanaf 19.00 uur begint de race die slechts drie rondjes duurt. Het betekent wel urenlang in de zon staan en er is geen toilet, maar dan maak je wel iets heel unieks mee. 
Natuurlijk kun je ook een kaartje kopen voor op een tribune, maar dan moet je er vroeg bij zijn. Een gemiddeld kaartje kost € 200,-. 
Vind je dit allemaal wat teveel gedoe? In de week voor de Palio zie je al vele voorbereidingen. Het zand wordt op het plein gelegd, er vinden oefenwedstrijden plaats, de vlaggen hangen in de straten. Dus als je geluk hebt, pik je dit mee op je vakantie. 

Piazza del Campo

Dit schelpvormige plein dat in de 14e eeuw werd aangelegd is nu een van de levendigste pleinen ter wereld. Er zijn altijd veel (groepjes) kletsende jongeren, een gelato (ijsje) eten of spelletjes doen. Wij lunchen er graag, zittend op het plein. Dit kan natuurlijk ook op een van de vele terrasjes. Daar ligt de prijs wel wat hoger dan je gewend bent. Maar dan zit je wel in schaduw en dat is ook wel eens lekker.


 

Torre del Mangia

Aan de laagste kant van het plein staat de Torre del Mangia. Deze toren is 102 meter hoog (de bliksemafleider meegerekend) en het is een flinke klim. Maar vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Onderaan de toren ligt in het Palazzo Pubblico het Museo Civico. Dit museum heeft diverse zalen met schilderijen, fresco’s en afbeeldingen uit o.a. de 14e eeuw.
 

Duomo di Siena

De dom is belangrijk geweest voor de gotische bouwkunst in Italië. Van binnen is het net een schatkamer met de mooie vloeren, fresco’s, altaren en diverse kunstwerken. Weet je waarom de dom is gemaakt van zwart en wit marmer? Dat zijn de kleuren van de stad Siena. Voor meer info klik hier.


 

Tickets (online)

Wil je een aantal bezichtigingen doen, dan is de ‘Siena pas’ een aanrader. Je krijgt er 50% korting mee op een aantal plekken. Let op: Torre del Mangia en Museo Civico maken hier géén onderdeel van uit. Voor online tickets klik hier
 

Route

Van Cecina naar Siena kun je het beste rijden:
Binnendoor
Deze route via de SR68 langs Volterra duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Dit is de mooiste route want je rijdt via vele bochten door het prachtige landschap van Toscane. In het donker kun je deze route beter niet terugnemen, want hij is niet verlicht.
Snelweg
Deze route via Pisa en Florence is snelweg en duurt zo’n 2 uurtjes. Tot Livorno is dit een tolweg. 

Parkeren

Je kunt gratis parkeren bij Piazza Carlo Rosselli (een parkeergarage onder een winkelcentrum). Je gaat met de roltrappen omhoog, slaat linksaf en loopt via een gezellige straatje in zo’n 2 km naar de Piazza del Campo.
 

In de buurt

Op drie kwartier rijden ligt San Gimignano. Dit stadje met al haar torens mag je echt niet missen. Het ligt op de route binnendoor van/naar Cecina. Wil je ook dit stadje bezoeken? Houdt dan rekening met een half uur extra reistijd.

NAAR BOVEN
 

VolterraVolterra is een kleine stad (±11.000 inwoners) die je van mijlenver ziet liggen. Het ligt bovenop een heuvel en daarom heb je schitterend uitzicht op de Toscaanse heuvels. Het hele centrum is omringd door muren van rond de 13e eeuw. Sommige delen zijn zelfs nog ouder. Je waant je in de Middeleeuwen.
 

Piazza San Giovanni

Het voornaamste plein is de Piazza San Giovanni. Op dit plein staan natuurlijk een paar terrasjes, maar nog belangrijk: de Duomo van Volterra. Deze is gebouwd in romaanse stijl. Tevens staat hier het Palazzo dei Priori, het oudste stadhuis van Toscane. De bouw begon in 1208. In de middeleeuwen zetelde hier de plaatselijke overheid, en die zit er nu nog! Achter het Palazzo staat de kathedraal van Santa Maria Assunta en een doopkapel, beide zijn in romaanse stijl gebouwd. Que bello!


Toen wij er in mei waren, vond er een jaarlijkse oldtimer race plaats. De finish was op dit plein en daarna bleven de klassieke raceauto’s nog een tijdje staan. Waarschijnlijk omdat de ‘coureurs’ druk waren met hun pranzo (lunch), haha.


 

Albast

Volterra is de enige plek in Italië waar albast wordt gewonnen. De stad is dan ook bekend om de vele ateliers die prachtige kunst- en gebruiksvoorwerpen maken. Wil je zo’n atelier bezoeken? Kijk dan eens in Via Don Giovanni Minzoni.
 

Romeins theater

Wanneer je in Volterra rondwandelt, wil je het Teatro Romano (Romeinse theater) niet missen. Deze dateert uit de eerste eeuw voor Christus.


 

Even relaxen

Na al die bezichtigingen wil je vast even relaxen. Er zijn vele gelateria’s om een écht Italiaans ijsje te nemen. Er is ook geen gebrek aan lekkere restaurantjes en leuke terrasjes om even uit te rusten. Zitten de terrasjes vol? Neem dan je ijsje of lunch mee naar het (archeologische) park Enrico Fiumi. Voor dit stadspark hoef je niet te betalen en het biedt een mooi uitzicht op het Fort van de Medici.


 

Musea

In Volterra zijn diverse musea. Eén van de oudste museums van Europa is hier te vinden: Il Museo Guarnacci. Hier bevinden zich veel overblijfselen van de Etruskische tijd. 

Wij hebben zelf het museum nog niet bezocht. Daarom een recensie van Tripadvisor hierover: “Als je iets meer over de geschiedenis in deze regio wilt weten moet je zeker naar dit museum gaan. Het is niet zo'n groot museum, maar het is wel propvol met allerlei urnen en voorwerpen uit de tijd van de Etrusken”. En verder: “Je moet dit museum niet zonder de audiogids bezoeken”.

Wil je meer weten over de historie van Volterra? Of welke musea er nog meer zijn met schilderijen, albastbeelden etc.? Klik dan hier.


Middeleeuws festival 

Elk jaar op de derde en vierde zondag in augustus vindt het het Middeleeuwse festival Volterra A.D. 1398 plaats. Een van de mooiste Middeleeuwse festivals in Toscane.

De naam zegt het al. Volterra is omgetoverd tot het jaar 1398. Het hele centrum is ongelofelijk goed afgewerkt in Middeleeuwse stijl, tot in de kleinste details. Denk aan mooie vlaggen, oude marktkraampjes, Italianen verkleed als ridders en jonkvrouwen. Zelfs verkeersborden en prullebakken waren met juttezakken bekleed. Lees hier meer over dit middeleeuse festival in Volterra.
 

Route

Vanuit Cecina rijdt je in ongeveer 3 kwartier naar Volterra (SR68). Wil je het laatste stukje genieten, sla dan in Salina di Volterra linksaf (SR439). Je rijdt dan 10 minuutjes langer, maar de weg is rustiger én veel mooier. 

Parkeren

Betaald
Ga naar de parkeergarage in de Viale dei Ponti. Van hieruit sta je binnen 5 minuten op de Piazza San Giovanni.
Gratis
Volg de borden naar de Coop in Via delle Colombaie 1. Van hieruit loop je in 15 minuten naar de Piazza San Giovanni.
 

In de buurt

Op een kwartiertje rijden van Volterra ligt San Gimignano. Dit stadje met al haar torens mag je niet missen. Op de weg ernaartoe ligt ook nog een goed restaurant met prachtig uitzicht over de Toscaanse heuvels. Voor meer info, klik hier.
 
NAAR BOVEN

AssisiBen je al vaker in Toscane geweest? Dan wil je vast een keer iets verder rijden om iets unieks te ontdekken.

Assisi is een bekende bedevaartsplaats, dankzij de heilige Franciscus van Assisi. Ben jij het type vakantiegast die graag de werelderfgoedlijst van UNESCO afvinkt? Dan raden we je zeker aan om de basiliek te bekijken. Maar niet alleen de Sint-Franciscusbasiliek is prachtig om te zien. Ook als toerist kun je hier geweldig genieten van de typisch Italiaanse smalle straatjes en pittoreske winkeltjes.

Rijden door Toscane en Umbrië

Vanaf de Toscaanse grens is het slechts drie kwartier rijden, maar wij verblijven op een camping nabij de Toscaanse kust. Assisi ligt voor ons dus niet naast de deur.
Wij mogen drie uur rijden. Maar dat is helemaal niet erg. Het is drie uur lang genieten. Wat een prachtige route dwars door Toscane en Umbrië! Een deel van Italië dat geheel onderschat wordt, volgens mij. De weg is hobbelig en wordt niet goed onderhouden, maar dat geeft niets. De omgeving is een lust voor het oog. Het Trasimeno meer is prachtig met al zijn olijfbomen eromheen. 
Van een afstandje zien we Assisi al liggen. De heuvel waar Assisi op gebouwd is torent boven het landschap uit. Wauw!

 

De Sint-Franciscusbasiliek (13e eeuw)

Eén van de mooiste kerken die ik ooit in mijn leven heb gezien: De Sint-Franciscusbasiliek. En ik heb er al heel wat gezien na alle jaren die ik in Italië ben geweest.
De kerk bestaat uit meerdere verdiepingen: een crypte, benedenkerk en bovenkerk. In de 13e eeuw werd deze gebouwd op het graf van de Heilige Franciscus. Het blauwe plafond met sterren is magnifiek! De  fresco’s (wand- en/of plafondschilderingen) zijn ook mooi, maar het blauwe plafond in de benedenkerk blijft me bij. Deze heb ik drie jaar geleden gezien en ik wilde deze per se nogmaals zien. En nu heb ik weer genoten. En niet alleen omdat het heerlijk koel was in de kerk;-).
En ik ben blijkbaar niet de enige die onder de indruk is van deze basiliek. Sinds 2000 staat deze op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Buiten heb je adembenemend mooi uitzicht op de omgeving.

Assisi centrum

Assisi zelf is ook schitterend. Als toerist kun je hier genieten van de kleine straatjes met haar Middeleeuwse gebouwen, kerken, pittoreske winkeltjes en restaurantjes met hun terrasjes. Je loopt heuvel op en af en de straatjes kronkelen alle kanten op. Maar welke kant je ook uitloopt, je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Het voelt er zo heerlijk Italiaans aan. Ondanks dat Assisi niet in Toscane ligt, is het een aanrader voor elke vakantiegast die vaker dan één keer in Toscane is geweest.

 

Parkeren

De parkeerplaats Giovanni Paolo II ligt het dichts bij de basiliek. Het is echter een stukje naar boven klimmen. 
In Assisi vind je ook een parkeergarage aan de Piazza Matteotti, waarmee je met de lift naar boven kunt. Op deze manier hoef je niet helemaal de heuvel op te klimmen. 


NAAR BOVEN