Leuke dorpjes

Toscane is niet alleen bekend om haar prachtige steden zoals Florence, Pisa, Lucca, San Gimignano en Siena. Maar natuurlijk ook om haar pittoreske dorpjes. Over de volgende dorpjes (op alfabetische volgorde) geven wij graag leuke en nuttige tips:

Nabij de stranden van Toscane vindt je:
• Bibbona - fleurig & kindvriendelijk doolhof
• Bolgheri - bekend bij Italianen & must see
• Casale Marittimo - schattige straatjes
• Castagneto Carducci - charmant dorpje
• Cecina - grootste markt in de omgeving
• Guardistallo - gezellig dorpje
• La Sassa - kleinste dorpje
• Populionia - etrusken, middeleeuws dorpje en strand

Landinwaards vindt je:

• Montalcino - middeleeuws stadje

Bibbona


 

Fleurig dorpje

Bibbona is een Toscaans dorpje (±3.000 inwoners) waar nog echte rust en stilte heerst. Smalle straatjes met fleurige bloemen lopen  omhoog. Eenmaal boven aangekomen vind je bloembakken, bloembakken en nog meer bloembakken vol bloeiende planten langs de straatjes en voor de ramen.

 

Kindvriendelijk doolhof

We vinden Bibbona zelf een prachtig dorpje, maar in het begin raadden we het families met kinderen niet aan, omdat er in onze ogen niets te doen was voor kinderen. Maar op een dag kwam één van onze gasten naar ons toe en zei: “Bibbona is zo leuk! Ken je dat?” We vertelden dat we het kenden, maar dat we dachten dat het te saai zou zijn voor mensen met kinderen. “Ben je gek?! Het is net een doolhof! Onze kinderen vonden het prachtig! Bij elke hoek van de smalle straatjes ben je benieuwd wat er daarna komt. Echt een aanrader om met kinderen naartoe te gaan.”
Dus bij deze: Bibbona is gedoopt tot een kindvriendelijk doolhof.
 

Uitzicht & 'gelato'

Na een kleine klim, ja ook Bibbona ligt op een heuvel, wordt je beloond met prachtig Toscaans uitzicht. Je kunt hier echt kilometers ver kijken.
Daarna heb je natuurlijk een heerlijke gelato (ijsje) verdiend die je onder in het dorp kunt kopen. Ook zit er een wijnproeverij in het dorp, maar deze heeft meestal maar 1 fles open om te proeven. Maar weet je welke wijn je lekker vindt, dan kun je hier even naar binnen stappen.

 

Restaurants

Wil je ons favoriete restaurantje weten? Klik hier.
 

Parkeren

Bibbona is niet toeristisch, dus er zijn voldoende parkeerplekken vrij voor je auto. De auto parkeer je onderaan de heuvel, vlakbij de rotonde, want de straatjes boven op de heuvel zijn te smal voor de auto. Je loopt in een paar minuutjes naar boven. En dan volgt de beloning… Genieten in Bibbona!
 

Dorpjes in de buurt

Wanneer je in Bibbona bent, is het slechts een paar kilometer naar de gezellige Toscaanse dorpjes Casale Marittimo en Guardistallo. Het mooie dorpje Bolgheri ligt iets verder dan Casale Marittimo, maar ook zeker de moeite waard!NAAR BOVEN
 

Bolgheri


 

Strada del vino

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Chianti streek. Bekend om zijn mooie wijnroutes en heerlijke wijnen. Minder bekend is Bolgheri en de ‘Strada del vino’ (de straat van de wijnen). Jammer, want het is hier minstens zo mooi.
 

Must see

Als wij één plaatsje moeten noemen die je gezien MOET hebben in Toscane, dan is het Bolgheri. Waarom? Een gevoel is lastig uit te leggen, maar wanneer je hier geweest bent, weten we zeker dat je het een ander ook aan zou raden. Het is toeristisch, maar dat maakt het zeker niet minder mooi.
 

Bekend dorpje

Bolgheri is bekend bij alle Italianen, omdat ze het gedicht van de Italiaanse dichter Giosuè Carducci over zijn ‘nonna Lucia’ (oma Lucia) op school moeten lezen. Hij dicht hierin onder andere over de mooie cipressenlaan die je naar Bolgheri leidt.

 

Langste cipressenlaan

Wanneer je van de zeekant naar Bolgheri rijdt, rij je over de ‘Viale dei Cipressi’ (laan van de cipressen). Deze is kilometers lang. De langste cipressenlaan van Italië. Het is werkelijk schitterend om te zien! Eerst is de weg recht, maar dan volgt hij de lijnen van de heuvels. Je gaat op en neer en er lijkt geen eind aan te komen.

Tussen de cipressen door zie je de wijnranken en olijfbomen die Toscane zo heerlijk Toscaans maken. Een lust voor het oog! Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst wanneer de wijnranken beginnen te verkleuren en je hele families de olijven van de olijfbomen ziet halen, terwijl de cipressen hun mooie groene kleur behouden.
 
Tip: op je navigatiesysteem kun je de Viale dei Cipressi trouwens niet vinden. Dit is namelijk hoe de straat in de volksmond genoemd wordt. Voer liever Strada Provinciale Bolgherese of Viale di S.Guido in.
 

Parkeren

Eenmaal aangekomen, parkeer je je auto gemakkelijk op één van de parkeerplaatsen buiten dit dorpje. Je loopt onder de poort van il castello di Bolgheri (het kasteel) door om binnen te komen. Het is een klein plaatsje, met slechts een paar straatjes, maar prachtig! Direct bij binnenkomst zie je rechts een klein kerkje waar je in mag.
 

Toscaanse winkeltjes

Je vindt in Bolgheri superleuke kleine winkeltjes met de heerlijkste ‘vino’, olijfolie, balsamicoazijn en andere typisch Toscaanse streekproducten. Natuurlijk kun je hier ook een mooi olijfhouten plankje kopen om thuis ook een typisch Toscaans kaas- en vleesplankje te maken voor vrienden en familie.

 

Restaurants & ‘gelato’

Er zijn diverse restaurantjes waar je van een uitgebreide lunch of diner kunt genieten. De één nog beter dan de ander. Wil je weten wat onze favoriet is? Klik hier.
Ook zijn er leuke terrasjes op de Piazza Alberto, zodat jullie kinderen op het grasveld onder de hoge bomen kunnen spelen, terwijl jullie genieten van een heerlijke ‘vino’. Of geniet van een ‘gelato artiginale’ (zelfgemaakt ijs), terwijl je door de straatjes struint en geniet van het prachtige uitzicht.
 

Picknicken

Wil je liever picknicken? Neem dan gerust een mandje mee en ga op één van de bankjes op de piazza zitten of in het speeltuintje bij de olijfboom, terwijl je geniet van de levendigheid om je heen.  

Bezichtigen

Op de Piazza Alberto vind je een standbeeld van nonna Lucia. Wanneer je Bolgheri aan de andere kant uitloopt kun je haar graf ook bezoeken op ‘il cimetero’; een klein vervallen kerkhof waar eigenlijk vooral veel data genoemd zijn, maar de wandeling door het stadje maakt het de moeite waard.

Loop je rechtsom door Bolgheri, dan geniet je van prachtig uitzicht over de Toscaanse heuvels. Loop je iets door, dan zie je bij het speeltuintje één van de oudste olijfbomen staan. Deze olijfboom komt uit circa 1720. Een brede stam, deels levend, deels versteend met mooie takken vol bladeren en olijven. Een mooi fotomomentje met de hele familie.

 

Gedicht 'nonna Lucia'

Als je Bolgheri hebt gezien, ben je vast benieuwd naar het gedicht wat het zo beroemd heeft gemaakt.
Giusuè Carducci is trouwens niet de echte naam van deze beroemde Italiaanse dichter. Zijn achternaam verwijst naar Castagneto Carducci. Dit is het dorp waar hij vandaan komt.
Ook leuk om te bezoeken.
 
Hieronder lees je een deel van het beroemde gedicht:
 
‘I cipressi che a Bolgheri alti e schietti
van da San Guido in duplice filar,
quasi in corsa giganti giovinetti
mi balzarono incontro e mi guardar.
Mi riconobbero, e – ben torni omai –
bisbigliaron vèr’ me co ‘l capo chino:
Perchè non scendi ? Perchè non ristai?
Fresca è la sera e a te noto il cammino.

Oh sièditi a le nostre ombre odorate
ove soffia dal mare il maestrale:
ira non ti serbiam de le sassate
tue d’una volta: oh non facean già male!
Nidi portiamo ancor di rusignoli:
deh perché fuggi rapido così?
Le passere la sera intreccian voli
a noi d’intorno ancora. Oh resta qui!'
 
Vertaling
Is jouw Italiaans (nog niet) toereikend? Klik hier om het gedicht te vertalen. Ook een handige website voor als je de Italiaanse menukaart wilt ontcijferen!
 

Dorpjes in de buurt

Wanneer je in Bolgheri bent, is het slechts een paar kilometer naar de gezellige Toscaanse dorpjes Bibbona, Casale Marittimo en Guardistallo. Geniet onderweg van de prachtige route door het Toscaanse landschap.NAAR BOVEN
 

Casale Marittimo
In Casale Marittimo (±1.000 inwoners) is niet heel veel te doen. Maar dat wil niet zeggen dat het de moeite niet waard is om te bezoeken!
 

Schattige straatjes

Ook in Casale Marittimo vind je schattige kleine straatjes en een ieni-mini centrumpje met restaurantjes. Het restaurantje waar Michel voor staat is in juni 2015 geopend. En dat is te zien. Het oogt modern en hip, maar ook hier wordt bij een aperitivo een heerlijke bruschetta met prosciutto crudo en een bakje chips aangeboden door de vriendelijke eigenaar. De Italiaanse gastvrijheid geldt ook hier.
 

‘Gelato artiginale’

In Toscane vind je in diverse dorpjes terrasjes waar ze ‘gelato artiginale’ (zelfgemaakt ijs) verkopen. Mama mia! Wat is dit verrassend lekker! Ze hebben niet veel keuze en als je binnenloopt denk je: “Wat een rare smaken.” Maar als je er één keer bent geweest, wil je zeker weer terug. Want je proeft echt dat het huisgemaakt ijs is. Onze favoriet is het ijs met venkelsmaak. Wat? Venkel? Ja, echt! En nee, wij zijn geen gezondheidfreaks. Normaal gesproken is chocolade ons favoriet, maar deze smaakt zo heerlijk fris als het boven de 30 graden is. Hmmm….
Twijfel je? Vraag aan de dame achter de balie of je mag proeven. Niet alleen hier, maar in bijna alle ijswinkels mag je trouwens proeven. Zo leer je nieuwe smaken ontdekken. Leuk!

 

Hemels

Het allermooiste aan Casale Marittimo is het uitzicht. Jeetje mina! Van elke kant is het gewoon schitterend. De wijnvelden, de olijfbomen, de heuvels… dit is het echte Toscane.
Ik stel me voor dat de hemel er ongeveer zo uit ziet. En de vriendelijkheid van de engelen zo is als de mensen hier nog zijn. Geduldig en met een glimlach wordt je door iedereen goedendag gezegd. ’Buon giorno’ in de ochtend en vanaf lunchtijd zegt men al ’buona sera’. Vind je dat te lastig om te onthouden, zeg dan maar gewoon ’ciao’ en je krijgt al een vriendelijke glimlach en begroeting terug.
 

Restaurants

Er zijn een paar restaurants waar niet alleen het eten lekker is, maar ook bediening vriendelijk is én je prachtig uitzicht hebt over het Toscaanse heuvellandschap. Wil je weten welke? Klik hier.
 

Wijnproeverij

Net buiten Casale Marittimo vind je de wijngaard Pagani de Marchi. Een prachtige wijngaard om te zien. En ze hebben heerlijke wijnen. We hebben hier een wijnproeverij gedaan met vrienden en hun twee dochters van 10 en 12 jaar. Leerzaam, leuk & lekker (dit laatste niet voor de dochters hè;-)).
Eerst krijg je uitleg over hun bedrijf. Er staan Etruskische voorwerpen op de labels van de flessen, omdat ze in deze wijnvelden Etruskische opgravingen hebben gedaan. Dan vertellen ze hoe de wijnen gemaakt worden en nemen ze je mee naar de ‘wijnkelder’. Je mag alles zien. Zowel de houten wijnvaten als de modernere wijnvaten. Daarna mag je de wijnen proeven.
Wanneer je van tevoren reserveert, kun je hier trouwens ook een typisch Toscaanse antipasti bijbestellen.
Na het proeven mag je op eigen gelegenheid nog door de wijnvelden lopen. Dat is echt schitterend. Het uitzicht, de mooie wijnranken, het prachtige weer… Genieten in Bella Toscana!
Adres: Via Camminata 2, 56040 Casale Marittimo (PI), tel +39-586-653016

 

Parkeren

Parkeren gaat gemakkelijk in Casale Marittimo. Aan twee kanten van het centrum vind je parkeerplaatsten, waar genoeg plek is om je auto te parkeren. De meeste parkeerplaatsen zijn gratis.
 

Dorpjes in de buurt

Wanneer je in Casale Marittimo bent, is het slechts een paar kilometer naar de gezellige Toscaanse dorpjes Bibbona en Guardistallo. Ook kun je "La strada del vino e dell’olio" naar Bolgheri nemen.NAAR BOVEN
 

Castagneto Carducci

 

De charme van Castagneto Carducci (±9.000 inwoners) is dat er niet veel te doen is.
 

Terrasjes 

De route naar Castagneto Carducci is schitterend en er zijn een aantal restaurantjes en terrasjes die het op een mooie, zonnige dag leuk maken om even te genieten van een vino of een pizza. Doe dit bij voorkeur aan de piazza (plein) of aan de rand van het dorp, zodat je van het prachtige uitzicht kunt genieten. Saluti!
 

Winkels & uitzicht

Ook vind je in het centrum winkeltjes met typische Toscaanse streekproducten.
En wanneer je hier rond wandelt heb je vanaf verschillende hoeken prachtig uitzicht, omdat ook Castagneto Carducci op een heuvel ligt. Je hebt hier prachtig uitzicht op de zee, want die bevindt zich slechts een paar kilometer verderop.

 

Casa Carducci

Aan Via Carducci 59 vind je Casa Carducci. Dit is het huis waar de bekende Italiaanse dichter Giosuè Carducci heeft gewoond. Hij heeft in 1906 de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Nu hebben ze van zijn voormalige huis een museum gemaakt die je kunt bezoeken.
 

Olijfolie museum

Aan de Piazetta della Gogna vind je een klein museum waar objecten te zien zijn waarmee ze vroeger olijfolie produceerden en waar nog foto’s van vroeger hangen.
 

Anekdote

Onze eerste ervaring met Castagneto Carducci: Deze dag hebben we een aantal dorpjes bezocht. We willen naar huis, maar belanden plotseling in een fanfareoptocht. Dan maar stoppen en even tijd maken voor een lekkere ‘vino’, terwijl het zonnetje op ons bolletje schijnt.

We lopen de heuvel op, zoals bijna in elk dorpje in Toscane het geval is, en gaan op één van de terrasjes zitten die aan de piazza (plein) ligt. Het is gezellig, want het hele dorp is hiervoor uitgelopen. We hebben een mooie plaats, want we kunnen zien dat er een podium is gebouwd, speciaal voor deze gelegenheid. Dat moet een spektakel worden!

Daar komt een band aangelopen. Klinkt gezellig. Ze lopen van beneden van de heuvel, naar boven waar het plein met het podium zich bevindt. Zou het een wedstrijd van “band” tegen “band” worden? Is het een wedstrijd? Er staan zoveel bands beneden te wachten. Allemaal mooi opgedirkt. We weten het niet en wachten rustig af, terwijl we lekker nippen van onze vino en de heerlijke versnaperingen (bruschetta met tomaat en pecorinokaas) die ook hier weer door de serveerster voor ons op het tafeltje is neergezet. Leve de Italiaanse gastvrijheid!

De band loopt het plein op, de meute wijkt uiteen voor ze. De presentator die inmiddels op het podium is geklommen begint in het Italiaans (helaas nog iets te snel voor ons) te praten. En te praten. En te praten. De band gaat naast het podium staan. En blijft daar staan. En de presentator praat. En praat. En praat… De band hoor je een beetje, maar de presentator overheerst. Dan gaat de band weer weg en de presentator blijft praten. Weer zijn we verbaasd. Een heel podium gebouwd voor één persoon? En de band mag ervoor blijven staan, zodat niemand ze ziet door de grote menigte? Zullen we Italianen ooit begrijpen? 

 

Parkeren

Er is een grote (onverharde) parkeerplaats net buiten het centrum van Castagneto Carducci. Ook vind je langs de weg een aantal verharde parkeerplaatsen. In een paar minuutjes loop naar het centrum van dit dorpje.
 

Dorpjes in de buurt

Wanneer je in Castagneto Carducci bent kun je de prachtige route via "La strada del vino e dell’olio" naar Bolgheri nemen.
 

Stranden in de buurt

Vanuit Castagneto Carducci ben je in circa 20 minuten op het strand in San Vicenzo. Wil je liever een strand zien die in een baai gelegen is? Rijd dan een half uurtje zuidwaarts naar het prachtige BarattiNAAR BOVEN
 

Cecina

 


Cecina bestaat eigenlijk uit twee delen: Cecina Mare (Mare=zee) en Cecina centrum. Bij 'Stranden' lees je meer over Cecina Mare.

Centrum

Cecina is een badplaats waar veel Italianen komen. Italianen zijn namelijk gek op de zee. Het centrum van Cecina is niet het allermooiste dat je in Toscane zult vinden, maar een deel rondom de Piazza Francesco is autovrij, waardoor je lekker kunt struinen door de straten. Er zijn leuke winkeltjes en terrasjes. Er wordt veel georganiseerd, waardoor het vaak gezellig druk is. Op zaterdag tegen de avond gaan hele Italiaanse families op pad om midden op straat lekker met iedereen te kletsen.
Wij gaan dan graag naar bar Napoli, waar je lekker op het terras kunt zitten om mensen te kijken en je de heerlijkste ‘vino’ drinkt. En natuurlijk krijg je er dan een paar stukjes bruchetta bij geserveerd. Viva Italia!

 

Dinsdagmarkt

Op dinsdagochtend is er markt in Cecina. Dit is de grootste markt in de omgeving en een aanrader. Je vindt hier goedkope kleding, tasjes, sierraden, typisch Toscaanse vleeswaren, kaas, fruit, planten etc. De markt bevindt zich in het centrum, vlakbij het busstation.
Zondags is er een kleine markt in Cecina Mare aan de Via della Repubblica.

Vlooienmarkt

Elke laatste zondag van de maand is er een vlooienmarkt in het autovrije gedeelte van Cecina. Lekker neuzen of er nog iets moois tussen zit of lekker op een terrasje zitten in de zon, terwijl je naar andere mensen kijkt die voorbij lopen.

Bianca Notte

Regelmatig wordt er een feestavond in het centrum georganiseerd: ‘Bianca Notte’ (witte nacht) met live muziek, spelletjes voor kinderen en lekker eten, alles buiten op de autovrije straten. Wil je in een restaurant eten, houdt dan rekening met een wachttijd of reserveer van tevoren, want alle restaurants zitten vol. Er worden dan zelfs tafels en stoelen midden op straat gezet. Heerlijke zomeravonden zijn dit.

 

Acqua Village Waterpark

Een bezoek aan Acqua Village Waterpark in Cecina is zeker de moeite waard. Dit waterpark heeft ontzettend veel gave glijbanen. Niet alleen voor oudere kinderen en volwassen. Het heeft maar liefst twee zwembaden vol waterspeeltoestellen voor kleine kinderen. Wij raden een dagkaart aan, want er is veel te beleven. Je kunt er gratis parkeren. Voor meer info klik hier.

 

Restaurants

In Cecina zijn heel veel restaurantjes. Wil je weten wat onze favoriet is? Klik hier.

Parkeren

In Cecina zijn de parkeerplaatsen in het centrum soms vol. Vooral op dinsdagochtend vanwege de markt. Wil je niet een kwartier naar een parkeerplaatsje zoeken? Naast de Lidl vind je een grote gratis parkeerplaats. Op de kaart lijkt het centrum ver weg, maar het is slechts een paar minuten lopen. 

  
NAAR BOVEN

Guardistallo

   

Uitzicht

Guardistallo (±800 inwoners) ligt net als vele Toscaanse dorpjes op een berg. Wanneer je hier rondloopt kijk je aan alle kanten mooi uit. Of je nu richting de zee wilt kijken of het Toscaanse heuvellandschap, het kan hier allemaal.

Gezellig centrum

Het centrum is klein, maar toch is het er op de één of ander manier altijd gezellig. De straatjes zijn smal, gaan omhoog en omlaag en de huizen hebben bloembakken voor de ramen en naast de deuren. Prachtig om doorheen te lopen.
Daarna kun je genieten van een espresso op één van de terrasjes. Kijk naar de Italiaanse mannen die zorgeloos op één van de bankjes in de schaduw zitten. De ontspanning op hun gezichten en de vele handgebaren als ze praten zijn een genot voor het oog.
Ook zie je oude Italiaanse vrouwen voorbij lopen naar het bakkertje, wat er van binnen trouwens superschattig uit ziet, of naar het supermarktje. Groetend, pratend en genieten van de dag.

 

Goedkope espresso

Het voordeel van dit kleine dorpje is dat ze geen andere prijs rekenen voor de koffie op het terras als aan de bar, zoals in Pisa vaak wel het geval is. Een mooie start van de dag dus, wanneer je een mooie route door het Toscaanse landschap hebt gepland in je auto of op je gehuurde scooter.

Restaurants

Naast de drie barretjes in het centrum zijn er vier restaurants in Guardistallo. Natuurlijk is er een pizzeria, maar ook een osteria, een restaurant en zelfs een Mexicaans restaurant waar je ook heerlijke pizza's kunt eten. Wil je onze favoriet weten? Klik hier.

 

Parkeren

Guardistallo is een klein dorpje met voldoende gratis parkeerplaatsen vlakbij de piazza. Ook vanaf hier heb je een weids panorama.

Dorpjes in de buurt

Vlakbij Guardistallo ligt het mooie Toscaanse dorpjes Montescudaio. Ook Bibbona en Casale Marittimo zijn slechts een paar minuten rijden vanaf Guardistallo. Je kunt een mooie route uitzetten tot aan Bolgheri. Terwijl je van het ene naar andere dorpje rijdt geniet je hier van het uitzicht op de Toscaanse heuvels en Toscaanse kust.NAAR BOVEN
 

La Sassa


 

Uitzicht

Er lijdt maar één smalle, bochtige weg naar boven en dat is dezelfde weg die ook naar beneden gaat… Ja, ook Sassa ligt op een Toscaanse heuvel. Dus ook hier prachtig uitzicht!

‘Solo anziani’

Sassa is het kleinste dorpje dat we kennen (±300 inwoners). Er wonen hier slechts een handjevol ‘anziani’ (senioren) die met het mooie weer heerlijk op één van de bankjes voor hun huis zitten. 
Er komen hier weinig toeristen en ze vinden het heerlijk om een praatje te maken. We hebben tien mensen gezien en alle tien gesproken. In het Italiaans natuurlijk, met de nodige handgebaren.

Bar

We zochten een barretje om espresso te drinken. We keken naar beneden. Op een bordje stond "bar". Maar het leek op een autogarage, dus wij liepen niet naar beneden. Maar na het kletsen met één van de dorpsbewoners kwamen we toch in die bar terecht (die écht op een autogarage leek van afstand). Daar zaten drie oude mannetjes, die natuurlijk met hun rug naar het prachtige Toscaanse uitzicht zaten, te kletsen met elkaar. 

Hup, daar springt er één op: klanten! (Waarschijnlijk de enige van buiten het dorp vandaag.) De zeer vriendelijke man maakt een praatje met ons, terwijl wij genieten van de espresso en het prachtige uitzicht. Ook de ander twee mannen maken een kletspraatje met ons. Er gebeurt eindelijk iets vandaag! ;-) Volgens mij hebben de bewoners een leuke dag gehad, maar wij ook. Wat een schatten allemaal.

 

Kerk uit 17e eeuw

Daarna nog een rondje gelopen door het dorpje. Er wonen hier bijna geen jonge mensen, omdat er geen werk meer is. Wat zonde. Zo'n leuk dorpje met een kerk uit de 17e eeuw. Een prachtige ronde deur aan de achterkant. ’Una cantina?’ vraag ik aan een dorpsbewoner. Hij ziet mijn nieuwsgierigheid die hij graag wil beantwoorden. Hij loopt naar de prachtige, zware houten deur. Jeetje wat ben ik blij! Ik mag zien wat voor moois erachter zit :-). Wat zijn deze mensen toch lief! Dan trekt hij de deur open... het blijkt een elektriciteitskast te zijn. Haha! Dit hadden we nou nooit verwacht. Weer een prachtige dag in bella Italia.

Parkeren

Er is maar één weg naar boven, dus je kunt de gratis parkeerplaatsen net voordat je het dorpje inrijdt niet missen.

Dorpjes in de buurt

Wanneer je wat meer wilt zien van de Toscaanse omgeving, kun je ook de dorpjes Guardistallo en Querceto bezoeken.
Querceto is een klein dorpje met een kasteeltje bovenop een heuvel. Niet zo bekend bij Nederlandse toeristen, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Net voordat je Querceto binnenloopt vind je gratis parkeerplaatsen en een speeltuin voor kinderen in de schaduw. Dan kun je je picknickmand meenemen en genieten van een heerlijke lunch, terwijl de kinderen spelen.NAAR BOVEN

Populonia


Oude Etruskische stad

Ooit was Populonia een van de grootste en belangrijkste Etruskische steden. Populonia ligt bovenop een heuvel aan de Golf van Baratti. Onderaan de heuvel ligt een kleine haven, een duikschool en het strand. Populonia is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Etrusken

De Etrusken waren een bevolkingsgroep die vanaf de 9e eeuw v.Chr. leefden in Toscane en delen van Umbrië. De Etruskische cultuur was de eerste grote beschaving in Italië.

Middeleeuws fort

Van de oorspronkelijke stad Populonia is niks meer over. Het hedendaagse dorp dateert uit de 15e eeuw en ligt in een middeleeuws fort bovenop een heuvel.  

Toren

Populonia heeft een paar straten, een paar winkeltjes en een toren die je kunt beklimmen. Voor deze laatste betaal je entree .Het biedt prachtig uitzicht over de golf van Baratti, de zee (je kunt Elba zien liggen) en de Toscaanse heuvels.

Archeologisch Etruskisch park

In de omgeving van Populonia zijn veel opgravingen gedaan uit de Etruskische tijd. Het park ‘Il Parco Archeologico di Baratti e Populonia” bestaat uit 2 gedeelten. In het hogere gedeelte kun je de antieke resten van de Acropolis (tempels) bezichtigen. In het lagere gedeelte de goed bewaarde Necropolis (graftombes). Ben je benieuwd? Lees hier dan meer.

Strand, surfen, duiken

Op slechts 10 minuutjes rijden van Populonia ligt het prachtige strand van Baratti. Dit is één van de  mooiste baaien van Toscane. Het is ideaal voor kinderen, want de zee wordt niet snel diep en het zand is ideaal om zandkastelen mee te bouwen. Ook zie je hier surfers en duikers.

Parkeren

Naast het fort van Populonia kun je betaald parkeren. Ook bij het strand vindt je betaalde parkeerplaatsen.


NAAR BOVEN

MontalcinoMontalcino is een middeleews stadje. Net als de meeste middeleeuwse stadjes ligt deze ook op een heuvel, waardoor je vanuit alle hoeken prachtig uitzicht hebt over het Toscaanse heuvellanschap met zijn wijngaarden en olijfbomen.
 

Brunello wijn

Maar niet alleen het uitzicht is schitterend. Dit is zo’n klein, pittoresk stadje, dat het eigenlijk meer als een dorp voelt, met zijn kleine smalle straatjes en gezellige terrasjes. Waar je natuurlijk even een stop maakt voor een glaasje vino. Want, zoals je waarschijnlijk wel weet, is Montalcino wereldberoemd dankzij de bijna onbetaalbare rode wijn Brunello die van de San Giovese druif is gemaakt. En je kunt Montalcino niet verlaten zonder deze, of één van zijn andere heerlijke wijnen te proeven.
Een mooie plek om te zitten is op één van de terrasjes van het centrale plein, de Piazza del Popolo. Vandaar kijk je uit op de klokkentoren van het Palazzo dei Priori, het stadshuis van de stad.
 

Middeleeuwse fort

De Rocca of La Fortezza is een middeleeuws fort dat je niet kunt missen als je Montalcino bezoekt. Deze is voor de Italiaanse patriotten van grote betekenis, daar deze symolisch staat voor de vrijheden van de Italiaanse steden in de middeleeuwen. Toen Siena door Florence werd veroverd bood Montalcino onderdak aan een groep rebellen. Het oud Siënese vaandel die je in het fort ziet hangen is hier een herinnering aan.
 

Museum

Wil je archelogische vondsten uit de omgeving bewonderen? Dan kun je naar het Palazzo Vescoville. Ook vind je hier schilderijen, beeldhouwwerken en terracotta’s uit de middeleeuwen.
 

Festival Sagra del Tordo

Het laatste weekend van oktober is de Sagra del Tordo. Een boogschietwedstrijd die bij de Rocca wordt gehouden. De stad wordt Middeleeuws versierd. Al hoeven ze daar niet veel voor te doen. Je waant je hier sowieso al in de Middeleeuwen.
Je ziet overal vlaggen, Italianen in middeleeuwse kledij en je ruikt de geuren van heerlijk eten. Het hoogtepunt van het festival is natuurlijk de boogschietwedstrijd. Lees het hele programma hier.
   

Restaurants

Wil je ons favoriete restaurantje weten? Klik hier.
 

Parkeren

In het hoogseizoen is door de drukte lastig parkeren binnen de muren van Montalcino. Parkeer daarom je auto buiten de stadsmuren op een van de parkeerterreinen in de buurt van het Middeleeuwse fort, de Rocca of La Fortezza, en loop het centrum in. 

Steden in de buurt

Houdt je van Middeleeuwse vestingstadjes? Dan raden we je Monteriggioni aan. Ook deze plaats moet je gezien hebben! En bezoek daar ook de Festa Midievale dat in juli plaats vindt als je in die periode op vakantie bent. Wij waren hier in 2017 en waren helemaal onder de indruk van dit leuke feest. Kijk hier voor het programma. Tip: vrijdagavond wordt dit festival het het minst druk bezocht.

En natuurlijk ben je vlakbij Siena. In 1555 hebben de inwoners van Montalcino de bewoners van Siena geholpen na de val van de stad. Om dit te eren dragen de vertegenwoordigers van Montalcino de vaandels tijdens de opening van de Palio welke twee keer per jaar in Siena wordt gehouden.

Ben je op 2 juli of 16 augustus op vakantie? Dan raden we het je aan om de Palio eens te bekijken. Ook in de week vooraf aan de Palio wordt heel Siena al omgetoverd voor dit grootse evenement. En als je geluk hebt pak je een oefening voor de wedstrijd van deze beroemde paardenrace mee. 

NAAR BOVEN